طالبان دو سال پس از سلطه بر افغانستان همچنان سرکوب و خشونت می‌کنند

مردم افغانستان تحت حاکمیت طالبان در کابوس به سر می‌برند

اعضای طالبان در جریان سرکوب تجمع اعتراضی زنان در کابل-BULENT KILIC/AFP

با وجود گذشت دو سال از حاکمیت طالبان بر افغانستان، این گروه همچنان به سرکوب، خشونت و محروم کردن مردم از حقوق اساسی‌شان ادامه می‌دهند. دیده‌بان حقوق بشر، روز پنجشنبه ۱۹ مرداد، به مناسبت دومین سالگرد سلطه طالبان بر افغانستان، در گزارشی گفت این گروه در دو سال حاکمیت خود، محدودیت‌های گسترده‌ای را علیه زنان و دختران و رسانه‌ها اعمال کرده‌اند.

آنان حقوق زنان و دختران را برای تحصیل، کار، فعالیت و تشکیل اجتماعات نقض کرده و سانسور گسترده‌ای را علیه رسانه‌ها اعمال کرده‌اند. آنان همچنین دسترسی به اطلاعات را در پایین‌ترین حد آن نگه‌ داشته‌اند. طالبان بازداشت روزنامه‌نگاران و دیگر منتقدان رژیم خود را افزایش داده و عملا حق نقد را از همه گرفته‌اند. گزارش تازه دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید افغانستان با ۲۸ میلیون نفر نیازمند به غذا، در بدترین بحران بشردوستانه جهان به سر می‌برد.

به گزارش سازمان ملل متحد، حدود چهار میلیون نفر که ۳.۲ میلیون آن را کودکان زیر پنج سال تشکیل می‌دهند، از سوء‌تغذیه شدید رنج می‌برند. فرشته عباسی، پژوهشگر افغان در دیده‌بان حقوق بشر، گفت: «مردم در افغانستان در کابوس وحشتناک کاهش کمک‌های بشردوستانه و نقض حقوق بشر در حاکمیت طالبان زندگی می‌کنند. رهبران طالبان باید فوری تمام قوانین و سیاست‌های تبعیض‌آمیز را لغو کنند و جامعه بین‌المللی باید این گروه را در قبال بحران‌های کنونی به پاسخگویی وادار کند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید زنان و دختران کارمند شغل خود را در اکثر بخش‌ها به‌جز بهداشت و آموزش از دست داده‌اند. این مسئله باعث شکل‌گیری ناامنی غذایی شده است، زیرا بسیاری از زنان تنها نان‌آور خانواده بودند و در نبود کار، پولی برای ادامه زندگی آنان وجود ندارد. طالبان حتی زنان را از فعالیت در بخش‌های بشردوستانه محروم کرده‌اند. درحالی‌که برای ادامه ارسال و توزیع کمک‌های بشردوستانه برای مردم، حضور زنان بسیار ضروری است.

فرشته عباسی می‌گوید: «سیاست‌های زن‌ستیزانه طالبان نشان‌دهنده بی‌توجهی کامل به حقوق اولیه زنان است. سیاست‌ها و محدودسازی آن‌ها نه‌تنها به آن عده از زنان افغان که فعال و مدافع حقوق‌ زنان‌اند، بلکه حتی به زنانی که در خانه‌های خود به‌دنبال یک زندگی عادی‌اند، نیز آسیب می‌زند.»

دیده‌بان حقوق بشر از کشورهای جهان می‌خواهد شیوه‌هایی را در پیش بگیرند تا بحران کاهش کمک‌های بشردوستانه در افغانستان، بدون آن‌که باعث شود طالبان محرومیت‌ها علیه زنان را افزایش دهند، حل شود. دیده‌بان حقوق بشر همچنین فشار بر رسانه‌های مستقل در افغانستان را نقض حق گردش آزاد اطلاعات عنوان کرده است.

در این گزارش گفته شده است که طالبان با تشدید فشار بر رسانه‌ها، آنان را از فعالیت بازداشته‌اند. آنان حتی پخش برنامه‌های رسانه‌های بین‌المللی در افغانستان را متوقف کرده‌اند. طالبان به دفاتر تعدادی از رسانه‌ها حمله کرده و آن‌ها را توقیف کرده‌اند. گردش آزاد اطلاعات در افغانستان وجود ندارد و افرادی که بخواهند اطلاعات را بدون مجوز طالبان منتشر کنند، به‌صورت خشونت‌آمیزی مجازات می‌شوند.

طالبان برخلاف فرمان عفو عمومی که صادر کردند، سربازان و افسران سابق امنیتی، قضات، دادستان‌ها و کارمندان استخباراتی سابق را شکنجه و به‌صورت خودسرانه اعدام کرده‌اند. آنان همچنین هرکسی را که با جبهه مقاومت و گروه‌های مسلح مخالف این گروه ارتباط داشت، بازداشت و شکنجه و حتی اعدام کرده‌اند.

اعمالی را که طالبان انجام داده‌اند، سبب شده است تا صدها هزار نفر از افغانستان فرار کنند. اکثریت این افراد در بلاتکلیفی کامل در کشورهای همسایه و منطقه مانند ایران، پاکستان و ترکیه به سر می‌برند. دیده‌بان حقوق بشر از دولت این کشورها می‌خواهد تا با افغان‌هایی که برای نجات از شر طالبان به آنان پناه برده‌اند، بر اساس کنوانسیون‌ها و معاهده‌های بین‌المللی مهاجرت برخورد کنند و برای آنان زمینه اسکان را فراهم کنند.

دیده‌بان حقوق بشر همچنین از تمام کشورهای دخیل در اوضاع افغانستان می‌خواهد تا با شناسایی ابزار فشار بر طالبان، آنان را مجبور کنند تا به ارزش‌ها و حقوق اساسی مردم در این کشور احترام بگذارند. همچنین از کشورهای خارجی خواسته شده است تا کمک به مردم افغانستان را ادامه بدهند.

طالبان در دو سال گذشته، به‌جز ایجاد رعب و وحشت در افغانستان هیچ دستاورد دیگری نداشته‌اند. به همین دلیل مردم افغانستان، ناامیدترین، غمگین‌ترین و روان‌پریش‌ترین مردمان جهان‌اند.